Filosofie

The Cranberry Company, gestart in 2016, verbouwt cranberry’s in de Krimpenerwaard (Groene Hart). We zijn een biologische teler die duurzame fruitteelt combineert met natuurbeheer.

Farming with nature

Cranberry’s groeien het beste op vochtig veen. ’s Winters mag het zelfs kletsnat zijn. 's Zomers houden we het grondwater zo'n 25 centimeter onder het maaiveld. De bodemdaling - waar de Krimpenerwaard en de andere veenpolders in het Groene Hart al tientallen jaren mee kampen - wordt daarmee teruggedrongen. Omdat het veen vochtig blijft, oxideert het niet en daalt de bodem niet langer. Biologische cranberryteelt laat zich prima combineren met natuurontwikkeling. Het draagt bij aan de biodiversiteit en omdat we de bodem met rust laten wordt het bodemleven steeds rijker. Voor ons bedrijf is het beheren van natuur net zo belangrijk als het verbouwen van cranberry’s. Vandaar onze slogan ‘Farming with nature’.

Het gebied is ingericht met medewerking van ecologisch adviseur Rudi Terlouw van Bui-TeGewoon. De uitvoering van zijn advies zorgt ervoor dat de biodiversiteit een forse impuls krijgt in het gebied. In totaal beslaat het bedrijf 18 hectare. Zo'n negen hectare voor biologische cranberryteelt. Op de overige negen hectare krijgt de natuur alle ruimte: met natuurvriendelijke oevers, een veenput, een moeraszone en percelen natuurgras waar weidevogels welkom zijn. In het broedseizoen zijn er geen agrarische activiteiten en kunnen weidevogels ongestoord broeden. Kortom: behalve voor mensen die van cranberry’s houden is het ook zeker een bijzondere plek voor natuurliefhebbers. Lees hieronder het interview met Rudi Terlouw.