Over ons

Families Crouwers en Harleman werken aan een onderneming vol verrassingen en uitdagingen in de Krimpenerwaard.

Matthijs3

Matthijs Crouwers

Matthijs Crouwers (1999), zoon van Bart Crouwers, maakte de oprichting van The Cranberry Company op enige afstand mee. Matthijs studeerde Energy Science in Utrecht, waar hij sinds 2018 woont. Tijdens zijn studietijd was Matthijs ook veel aan het sporten (roeien, wielrennen). Energietransitie en cranberryteelt hebben volgens hem overeenkomsten: beide gaan over systeemverandering. Cranberryteelt en natuurontwikkeling waren geliefde onderwerpen van gesprek tussen Matthijs en Bart. Ze werkten ook geregeld samen op de velden. Sinds een paar jaar wist Matthijs dat hij ooit ook cranberryteler wilde worden. Niet vermoedend dat deze stap zo snel na zijn afstuderen aan de orde zou zijn. Matthijs neemt het stokje van Bart over, voortvarend en energiek, met vertrouwen in de toekomst van cranberryteelt. Niet voor niets de zoon van zijn vader, wiens altijd positieve inzet hem met de paplepel is ingegoten.

Gerard 1590217

Gerard Harleman

Gerard Harleman (1966), mede-eigenaar, woont sinds 2003 in Haastrecht. Zijn liefde voor alles wat groeit en bloeit stamt uit zijn jeugdjaren. Beide opa’s hadden een veehouderijbedrijf, zijn vader werkte in de fruitteelt. Niet verrassend bestaan zijn eerste vakantiebaantjes uit bloembollen pellen, appels plukken en bieten- en uien hakken. Hij studeert tropische landbouw aan de Rijks Hogere Landbouw School in Deventer en begint zijn loopbaan bij een fruitteler in Dronten. In de jaren negentig maakt hij de overstap naar een groothandel in groente en fruit. Met zijn jarenlange ervaring in de groente- en fruitsector is de cranberryteelt een mooie combinatie en vervult hij zijn droom. Doen waar zijn hart ligt: het telen van cranberry’s en het produceren en vermarkten van de mooie producten die er van gemaakt kunnen worden.

Achter de schermen

Achter de schermen bevinden zich Bea Crouwers (1965), vrouw van Bart en moeder van Matthijs, en Sandra van Winden (1972), partner van Gerard, en hun zoon Felix (2007). Sandra en Bea hebben hun eigen werkzaamheden en zijn betrokken bij de ontwikkelingen van het bedrijf. Sandra is ook vaak op het land te vinden. Dat er nog nauwelijks akkerdistels op de percelen staan is haar verdienste. Ook Felix verleent hand- en spandiensten, regelmatig vergezeld door zijn hond Nox, die het gezelschap compleet maakt.

Bart Crouwers - cranberry-pionier (1952 - 2024)

Bart Crouwers woonde meer dan 30 jaar in Haastrecht, vlakbij de velden van The Cranberry Company. De streek, het landschap en de bewoners waren hem dierbaar. Na zijn studie filosofie en een carrière in de communicatie was hij ook wethouder voor de voormalige gemeente Vlist. Uit die tijd stamt zijn betrokkenheid bij het platteland, de ontwikkelingen in de agrarische sector en de ambitie om in de Krimpenerwaard natuur meer ruimte te geven en te verbinden met nieuwe landbouw. Misschien waren het de boerengenen van zijn grootouders. Hoe dan ook, Bart besluit in 2015 het initiatief te nemen en de uitdaging aan te gaan. Hij ziet kansen voor een innovatief boerenbedrijf in het veen. Een onderneming die verschillende ambities verbindt: The Cranberry Company. In mei 2024 overlijdt Bart plotseling. Hij gaat de geschiedenis in als de cranberry-pionier (link). Hij wordt gemist als drijvende kracht in het bedrijf.

20230614pzh-0226174.JPEG#asset:1243

Netwerkpartners

Biologisch boeren, werken met de natuur en gebruikmaken van de kwaliteiten van de Krimpenerwaard, kan alleen in goede samenwerking met partners die de streek door en door kennen. De partners van The Cranberry Company.

Rudi Terlouw 21Feb2017 1580924

Bui-TeGewoon Groenprojecten

Eigenaar Rudi Terlouw, ecoloog en adviseur van The Cranberry Company

Het bedrijf heeft ruime ervaring in inventarisatie en onderzoek in natuur en landschap. Bovendien weet het bedrijf alles over de inrichting en beheer op het gebied van natuur, landschap en stedelijk groen. Terlouw over het cranberryproject: ‘Het mooie is dat de natuur hier niet meer als kostenpost wordt zien, maar als onderdeel van een economisch project. Dat vind ik bijzonder. Overal wordt erover gepraat, maar hier komt het eindelijk van de grond.’
Lees Rudi Terlouw over cranberry's, insecten en weidevogels