Onze cranberry's

bessen-22-9.jpg#asset:1074


Planten

In het najaar van 2016 en in het voorjaar van 2017 zijn op zo’n negen hectare veengrond 400.000 cranberryplantjes de grond in gegaan. Nog eens negen hectare grond hebben we ingericht om natuurontwikkeling te bevorderen. Locatie: polder Middelblok in de Krimpenerwaard. De cranberryplantjes groeien in ideale omstandigheden. Zo krijgt de zon alle ruimte in het open veld. Veengrond heeft precies de juiste eigenschappen en de juiste samenstelling: het houdt vocht vast, is zuur en bevat veel organisch materiaal.

Groeien

Het duurt vijf jaar voordat de planten volgroeid zijn. Ze worden verzorgd op een biologisch verantwoorde manier, met respect voor de natuur en de omgeving. We telen biologisch en gebruiken dus geen bestrijdingsmiddelen. Sinds 2020 is The Cranberry Company 100% biologisch gecertificeerd. Om dominant onkruid en gras terug te dringen, gaan we wieden, maaien, vernatten of schapen laten grazen. Als de bloeitijd begint, in juni, plaatst een imker bijenkasten op de velden om de bestuiving te bevorderen. Het Nederlandse klimaat werkt mee. In de groeimaanden zijn de Nederlandse temperaturen van 16-26 ℃ ideaal. In de periode van rust - van november tot april - kunnen cranberry's dertig graden vorst aan.

Oogsten

In 2019 hebben we de eerste, kleine oogst binnengehaald. Over een jaar of zeven, acht, kan die oogst tienduizenden kilo's groot zijn. De oogstmaanden zijn september, oktober en begin november. We hebben vijf verschillende variëteiten geplant, met kleine, grote, helder rode of donkerrode bessen. Omdat sommige variëteiten vroeg en andere laat rijp zijn, kunnen we de oogst over meer dan twee maanden spreiden. We zullen met de hand en met de machine oogsten. Onze biologische en droog geoogste cranberry’s kunnen daarna nog minstens drie maanden worden bewaard zonder dat ze smaak of kwaliteit verliezen.

Cranberry is een superfood

Cranberry's zijn super-gezond, dat is eigenlijk al eeuwenlang bekend. Ze werden in de Verenigde Staten al gebruikt door Indianen als voedsel en medicijn. En vanaf de 17e eeuw werden op lange scheepsreizen vaten met gedroogde cranberry’s meegenomen tegen scheurbuik. Recent onderzoek toont aan dat de cranberry niet alleen rijk is aan vitamine C en mineralen maar dat ze ook veel anti-oxidanten en proanthocyanidinen bevat en daardoor een preventieve werking kan hebben tegen hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson, kanker en effectief is tegen maagzweren en blaasontsteking. Recent onderzoek heeft duidelijk gemaakt waarom cranberry's zo goed zijn tegen bacteriologische infecties: lees verder