Onze cranberry's

Bessen 22 9

The Cranberry Company is sinds 2020 biologisch gecertificeerd (Skal 105300).

EU_Organic_Logo_Colour_Version_54x36mm_IsoC.jpg#asset:639

Biologisch

Onze cranberry’s worden biologisch geteeld, dus zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, insecticiden en kunstmest. De cranberryplanten groeien op een permanent vochtige veenbodem waarin het micro-biologische leven op geen enkele manier wordt verstoord. En onze cranberryteelt is geen monocultuur: tussen de cranberryplanten groeien ook andere gewassen zoals de egelboterbloem, wolfspoot, veldbeemdgras, pijpestrootje en watermunt. Die biodiversiteit zorgt voor meer insecten en een goed afweermechanisme tegen ziektes.

De cranberry’s worden geoogst van eind september tot begin november. Ze worden droog geoogst en zijn daarom minstens drie maanden houdbaar zonder verlies van kwaliteit of smaak (mits droog en koel bewaard).

Cranberry’s kun je vers eten maar ze zijn wel zuur en een tikkeltje bitter. Je kunt er compote, jam of sap van maken. Je kunt ze ook drogen, bij voorkeur bij een temperatuur van circa 50 graden Celsius zodat veel voedingstoffen behouden blijven. De gedroogde cranberry’s kun je het hele jaar door gebruiken: je kunt ze toevoegen aan een notenmelange of aan de muesli bij het ontbijt.

Gezondste fruit

Cranberry's eten is erg gezond, dat is al eeuwenlang bekend en wordt door nieuw onderzoek steeds weer bevestigd. Ze zijn rijk aan vitamine A, C en K maar bevatten ook veel kalium, magnesium en fosfor, anti-oxidanten (fenolzuur en flavonoïden) en proanthocyanidinen. Cranberry’s eten is een effectieve remedie tegen blaasontsteking en andere bacteriologische infecties. Europees onderzoek heeft aangetoond dat het ook een preventieve werking kan hebben tegen hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson en verschillende vormen van kanker. Recent onderzoek door de universiteit van East Anglia liet zien dat regelmatig cranberry’s eten de doorbloeding in bepaalde sectoren van de hersenen bevordert en de cognitieve prestaties van ouderen verbetert. meer..

Cranberrycompote


Cranberrycompote gemaakt van verse cranberry’s is veel lekkerder dan kant-en-klaar uit een potje en het duurt maar 15 minuten om het te maken. Heerlijk bij rood vlees, wild, kalkoen en kaas, maar ook als een saus bij het dessert, over het ijs of de cheese cake.

Ingrediënten: 250 gram verse cranberry’s, rasp van 1/2 sinaasappelschil, sap van een uitgeperste sinaasappel, 80 gram suiker, 100 ml water.

Doe de cranberry’s met sinaasappelrasp, sinaasappelsap, suiker en water in een kleine pan. Breng aan de kook terwijl je af en toe roert. Zet daarna het vuur lager en laat 10-12 minuten pruttelen, totdat alle cranberry’s zacht zijn geworden. Voeg eventueel nog een extra eetlepel water toe als het te stroperig dreigt te worden.

Je kunt verschillende varianten van cranberrycompote maken met toevoeging van kaneel, vanille of een scheutje port. Je kunt de compote meer of minder zoet maken door de hoeveelheid suiker te variëren.

Als je de nog hete cranberry compote in een (goed ontsmette) jampot giet en afsluit met een gave deksel, is de compote minstens twee jaar houdbaar. Na opening is de compote houdbaar in de koelkast, mits goed afgesloten.