Trots op cranberry's en een mooi stukje natuur

Als ik midden op het veld sta en uitkijk op velden waar tienduizenden cranberryplantjes de eerste lente in de Krimpenerwaard beleven, dan gaat mijn hart sneller kloppen. Fantastisch dat dit uiteindelijk is gerealiseerd! In de herfst van 2016 zijn de percelen geplagd en gingen de meeste cranberryplanten de grond in. Die zijn dus al een winter doorgekomen, met ijzel, sneeuw en vorst in de grond. Ik heb ze van week tot week gevolgd. 

Afgelopen maanden hebben we gewerkt aan de hekken en het watersysteem getest. Met dit systeem kunnen we het waterpeil in de sloten tot twintig centimeter verhogen, belangrijk voor het grondwaterpeil. De cranberry houdt van vochtige grond, kruidenrijk grasland ook. Komende weken gaan we de laatste twee percelen met cranberry’s beplanten. En nu de lente begint, wordt het echt spannend. Aan bijna alle plantenstengels zie ik al kleine bladknoppen. Hoe hard gaat alles groeien? En hoe snel schiet allerlei onkruid uit de grond? We hebben al veel mensen gemobiliseerd om straks mee te schoffelen –  onkruid halen we er handmatig tussenuit. De natuurinrichting – beetje vreemd woord, maar een deel van het terrein is nieuwe natuur - vind ik ook heel geslaagd. Het moerasgebied aan de landscheiding wordt straks het mooiste stukje natuur van de Noordrand. Hoeveel ringslangen, salamanders en andere beestjes zullen zich hier thuis gaan voelen. En gaan we straks weer meer weidevogels zien?

Afgelopen half jaar heb ik veel streekgenoten gesproken die langs onze velden aan de Tiendweg fietsten en zich afvroegen wat er allemaal gebeurt op die percelen waar vroeger koeien graasden. Cranberry’s? En natuur? Inwoners van Gouderak zagen afgelopen najaar bij helder weer vanuit hun achtertuin de kranen plaggen en tractoren met grond rijden – ook zij zijn razend nieuwsgierig. En een boer die hier ooit zijn koeien hield, komt bijna dagelijks het verhaal van de cranberry’s van dichtbij bekijken. Ik ben blij dat veel mensen met ons meedenken en het project graag blijven volgen. Met berichten op deze website en nieuwsbrieven houden we je graag op de hoogte. En bezoekers zijn natuurlijk altijd welkom. Ik hoop dat straks alle bewoners van de Krimpenerwaard trots zijn op de cranberry’s én natuur in polder Middelblok. Ik ben blij dat alles nu in de startblokken staat.

Bart Blog 1590167

Bart Crouwers